silviu-oravitzan-logo

Ileana Pintilie

Nr.31 P9030844

Pentru că Silviu este totuşi pictor, mi-ar plăcea să vă plasez puţin în spaţiul artei româneşti şi vreau să vă reamintesc că anii’80, în care arta românească trecea printr-o zonă aparent de umbră, era perioada cea mai intens ideologizată şi dirijată din punctul de vedere al oficialilor, fapt care a dus la o organizare a unui curent subteran. Acest curent a fost, în special, arta de tip religios: un neoortodoxism, un neobizantinism, care au apărut în forme foarte diferite la o serie de artişti din România. Silviu Oravitzan este printre ei, dar e bine să-i amintim pe Sorin Dumitrescu, Horia Brenea sau alţii care activau în această zonă, făcând o opoziţie (grupul “Prolog”, Constantin Flondor, Paul Gherasim). Ceea ce l-a deosebit pe dl Oravitzan de toţi aceştia a fost această consecvenţă în aprofundarea căii pe care a început-o şi, aici, reţin ideea dlui Ciocârlie, aceea cu op art-ul. În realitate, nu este chiar aşa de absurdă, precum pare, pentru că, după cum ştiţi, abstracţionismul a început cu un fel de mistică a non-figuraţiei. De fapt, de la început, a fost o afirmare a unei idei mistice neafişate. Era o mistică a artei în sine. Era o fervoare religioasă în actul de a picta. Mă gîndeam şi la Roman Cotoşman care a ajuns la o teoretizare a hazardului, a golului, a vidului, La Silviu Oravitzan exista un plin care este ideea de divinitate, fără putinţa de a o nega. Este interesant că ea nu îmbracă o formă foarte cunoscută de reprezentare, ci se găseşte tocmai în această difuză lumină. Obiectul expus în galerie mi se pare semnificativ, de un mare rafinament. Este expus doar acel obiect care întruchipează întreg efortul pictorului, întreaga căutare în a sugera ceva ce este greu de sugerat: ideea de divinitate printr-o lumină. Nu este lumina culorii, este o lumină difuză pe care el o captează în tehnici foarte diferite şi foarte subtile. Silviu Oravitzan este singurul artist pe care îl cunosc şi care a încercat să reînvie ideile lui Grigore Panama, cu acea lumină increată, cu transfigurarea, cu lumina thaborică.

 

Noutăți

  • 1
  • 2
Prev Next

Expoziție Oravitzan la Cluj

Hits:18712

Expoziție Oravitzan la Cluj

„Iscălitură pe lumină”, pictură, sculptură, sub acest titlu se desfășoară expoziția Oravitzan de la Cluj, la Galeria Horeb, între 27 martie și 4 mai 2014. Vernisaj: 27 martie 2014, ora 18. Curator: Florin Gherasim Invitat: Radu Preda Galeria Horeb, Cluj-Napoca, str. Târnavelor, nr. 4 (Biserica Sf. Ilie, demisol)  

Read more

Expoziție Oravitzan la București

Hits:22810

Expoziție Oravitzan la București

Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Muzeul de Artă din Timișoara, au onoarea să vă invite la vernisajele expoziției Oravitzan în zilele de joi, 16 mai 2013, ora 18.00, la Muzeul Țăranului Român și duminică, 19 mai 2013, ora 18.00, la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești. Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român din 17 mai până în 23 iunie 2013...

Read more